Blog Layout

ביטקון ומטבעות דיגיטלים

ביטקון המטבע החדש, נעים להכיר.

ביטקוין הוא מטבע שנוצר באמצעים דיגיטליים ומשמש כאמצעי תשלום דיגיטלי.

היחודיות של הביטקוין היא הטכנולוגיה שעומדת בבסיסו (הבלוקצ'יין) שלמעשה מהווה ביזור מוחלט - ערכו של המטבע אינו תלוי בערך סחורה כלשהי או בערך שנקבע על ידי גוף מרכזי, עם אינטרסים כאלו ואחרים.

הביטקויין מוחזק ומועבר באמצעים טכנולוגיים ברשת האינטרנט בלבד, ובכך אין צורך בגוף פיננסי המתווך לדוגמה בנק. אין אחידות במעמדו החוקי של הביטקוין והוא משתנה ממדינה למדינה.

במחיר המטבע חל זינוק משמעותי שמרכז סביבו סוחרים ושחקנים הון רבים וכיוון שאין בארץ חקיקה מלאה ומסודרת  בקשר למטבעות וירטואליים הדבר מצריך ניתוח נקודתי בהתאם לסיטואציה הספציפית. 

ישנן מספר גישות מיסוי נפוצות בישראל:

1. פטור ממס הכנסה ליחיד שאינו "עסק"

גישה זו מבוססת על העמדה שלפיה ביטקוין הוא מטבע לצורכי מס, ולכן כל רווח שנוצר מעליית ערכו פטור מתשלום מס הכנסה לפי סעיף 9(13) לפקודת מס הכנסה וזאת כמו הפטור הקיים ממס הכנסה של פיקדון דולרי בבנק שערכו עלה.
פטור זה חל רק לאדם פרטי שפעילותו אינה עולה לכדי "עסק".

2. תשלום מס רווח הון או מס הכנסה שולי

לפי גישה זו, רווחים מעליית ערך של ביטקוין חייבים במס - בדומה להשקעה במניות. חבות המס נקבעת לפי הסיטואציה הנקודתית של הנישום. גישה זו התערערה מאוד בכלל שביפן הכירו באמצעי תשלום זה באופן רשמי במדינה.

 בנוסף ישנם 5 שיקולים מרכזיים שיש לקחת בחשבון:

  1. חובת דיווח – פטור מתשלום המס לא מקנה פטור מחובות דיווח לרשויות (כגון הגשת דוח אישי והצהרת הון). העניין תלוי במצבו הספציפי של הנישום ובסך ההיקף הכספי של הפעילות. אי דיווח או אי תשלום מס לרשויות הינן בגדר עבירה פלילית שכן מדובר בהעלמת מס. זאת בנוסף לתשלומים נוספים שידרשו כמו הפרשי הצמדה, ריבית וקנסות. 
  2. דיווח מע"מ - כיום המשקיעים והסוחרים חשופים לחבות במע"מ בשיעור של 17% ממחירו של מטבע הביטקוין, מדובר בהנחיות חוק נוקשה שגורם לירידה משמעותית בכדאיות הכלכלית במסחר בישראל, והדבר מוביל משקיעים רבים לפעול בחו"ל ואף לסחור במטבע ב"שוק שחור".
  3. תשלומי ביטוח לאומי – כמו כל עצאוגוסט ועסק, עוסק בתחום שנידרש להגיש דוח אישי ולשלם מס הכנסה שולי יידרש גם לשלם דמי ביטוח לאומי
  4. תיעוד מתאים ויסודי - יש לגבות כל רישום ותיעוד, פעולות מסחר, העברות תשלום בנקאיות ופעולות באשראי הנוגעות למסחר המטבע הביטקוין. אף אם בוצעה עסקה במזומן מומלץ לשמור תיעוד בזמן אמת- דרך מומלצת היא שליחת מייל לעצמך שמתעדת את הטרנזקציה שבוצעה
  5. רגולציה – על כל נותני השירות בתחום חלה רגולציה פיננסית בישראל וזאת מכוח חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים), התשע"ו-2016.

המס הוא לא השיקול העיקרי – אם אתם מעריכים שערכו של המטבע יעלה, אל תחששו מהמיסוי הצפוי רק תקפידו  על דיווח כדין. השאלה האם חל מיסוי תלויה במקרה ובנסיבות האישיות של כל מקרה, ולכן יש להתייעץ עם רואה חשבון או עורך דין שמכיר את נושא המיסוי וההנחיות העדכניות במטבעות וירטואליים.

מאת לשלם פחות - בצורה חוקית! 31 Aug, 2021
תכנון מס - לשלם פחות בצורה חוקית !
מאת osher cohen 26 Aug, 2021
חברה בע"מ או עוסק מורשה עצמאי ?
מאת my target 16 Jun, 2021
חושב לפתוח עסק? פתחת כבר? בכל מקרה, תצטרך לשלוח דוח שנתי למס הכנסה. אז.. מה זה אומר?  בעל עסק מחויב למלא ולהגיש דו"ח שנתי למס הכנסה על הכנסותיו והוצאותיו לשנת המס.   ככלל יש להגיש את הדו"ח השנתי עד 30 באפריל בשנה שלאחר תום שנת המס, אבל ישנם עסקים שרשאים להגיש מאוחר יותר, בהתאם להנחיות רשות המסים.
מאת my target 16 Jun, 2021
עסק עצמאי יכול להיות קרש קפיצה שטומן בחובו הזדמנות לרווחה כלכלית, אך מנגד יכול להיות גם כאב ראש לא קטן. צריך להעסיק עובדים, להתנהל נכון מול רשויות המס ולעתים גם לקחת סיכונים כלכליים. כדי לעזור לכם להצליח ואף ליהנות, ליבי כהן הנהלת חשבונות יספקו לכם מספר טיפים לעצמאי המתחיל. רשויות המס בישראל - עוסק פטור מורשה או חברה בע"מ. רשויות המס מאפשרות לעצמאיים לבחור בין פתיחת תיק במעמד של עוסק פטור, עוסק מורשה או כחברה בע"מ.
מאת my target 16 Jun, 2021
בטח! כל ארגון, גדול או קטן, זקוק לשירות של הנהלת חשבונות. בארגונים קטנים מעבירים את הרשומות והדו”חות לבדיקה של מנהל חשבונות חיצוני, וארגונים בינוניים וגדולים מעסיקים בדרך כלל מנהל חשבונות במשרה חלקית או מלאה שינפיק בעצמו את הדו”חות החשבונאיים. מנהל החשבונות אחראי על הכנת הדו”חות התקופתיים שהארגון מחויב להעביר לרשויות המס, והרישומים שלו מועברים לרואה חשבון, הנחשב בעיני רשויות המס לגורם המוסמך לאישור דו”חות מס.
Share by: